Roken in de Big Green Egg. De Big Green Egg is uitermate geschikt om producten en gerechten heerlijk te roken. Met de karakteristieke geur en zachte smaak van warmgerookte gerechten maak je een onuitwisbare indruk op al je gasten. Benieuwd hoe dat werkt, roken op de Big Green Egg? Wij leggen het je uit!

ROKEN? GEBRUIK DE CONVEGGTOR!

Voor het beste resultaat raden wij je aan om van de ConvEGGtor gebruik te maken bij het roken op de Big Green Egg. Met de ConvEGGtor bereik je makkelijk de gewenste lage temperatuur om te roken, en wordt je gerecht beschermd tegen de directe hitte van het gloeiende houtskool.

Ga als volgt te werk:

Stap 1: Vul de Big Green Egg met houtskool en aanmaakblokjes en steek deze aan.

Stap 2: Ga je roken met behulp van houtsnippers  of houtblokken (wood chunks)? Week deze dan vooraf een tijdje in water en strooi ze over het houtskool wanneer dat begint te gloeien. Hoe langer je van plan bent te roken, hoe meer houtsnippers of houtbrokken je nodig hebt.

Stap 3: Breng de Big Green Egg naar een temperatuur tussen de 100 en 150 graden Celsius. Roken doe je op lagere temperaturen, tussen de 60 en 90 graden Celsius, maar de temperatuur in de Big Green Egg gaat nog dalen wanneer we de convEGGtor plaatsen.

Stap 4: Plaats de convEGGtor met de pootjes naar boven in de Big Green Egg, zet daar een lekbak (Drip Pan) op en leg daarboven het Stainless Steel Grid. De lekbak vangt eventuele vrijkomende sappen en eiwitten op die anders op het keramiek van de convEGGtor kunnen verschroeien of inbranden. Door een laagje water in de lekbak te doen zorg je voor een kleine hoeveelheid stoom wat een gelijkmatige garing van je gerecht ten goede komt. Hou er rekening mee dat de temperatuur in de Big Green Egg door het plaatsen van deze accessoires nu iets daalt. Let op: ondanks dat we roken op een relatief lage temperatuur, is de barbecue natuurlijk wel warm. Gebruik daarom voor de zekerheid vuurvaste handschoenen (bijvoorbeeld de Thermische barbecue handschoen of de Silicone Barbecue handschoen of de Grill Gripper om de accessoires te plaatsen.

Stap 5: Heeft de Big Green Egg de gewenste temperatuur bereikt? Plaats dan je gerecht om te beginnen met roken! Ga je roken met behulp van een Wooden Grilling Plank? Week deze dan vooraf een tijdje in water, plaats je gerecht op de plank en plaats de plank in de Big Green Egg

Stap 6: Beperk de luchttoevoer in de Big Green Egg door de luchtregelaar in de keramische basis en de rEGGulator op de keramische deksel enigszins te sluiten. Zo blijft de temperatuur gelijk.

Stap 7: Controleer of je gerecht goed gerookt en gaar is. Dit kan op 2 manieren: door een bepaalde kooktijd (rooktijd) aan te houden of door de kerntemperatuur te meten. De rooktijden en kerntemperaturen zijn afhankelijk van wat je rookt en het gewicht, maar ook van je persoonlijke smaak. Experimenteer er dus vooral goed op los! Om je een beetje te helpen staat op de pagina Temperatuur regelen een handige tabel met bereidingen, gewichten, temperaturen en tijden. Om de kerntemperatuur van een gerecht te meten kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de Digitale Pocket Thermometer, de Dual Remote Draadloze thermometer of de Instant Read Digital Thermometer.

Stap 8: Is je gerecht klaar? Haal het dan van de Big Green Egg en serveer het uit!

HOUTSNIPPERS/HOUTBROKKEN EN SMAKEN

Voor het beste rook-resultaat raden wij je aan om gebruik te maken van houtsnippers (Wood Chips) of houtblokken (Wood Chunks), en niet van rookmot of zaagsel. Door het gebruik van houtsnippers of houtbrokken ontstaat er tijdens het roken rook in de Big Green Egg die een specifieke smaak en geur geeft aan ingrediënten en gerechten. Zo kan je de smaak van de gerechten die je rookt dus sterk beïnvloeden.

Het soort houtsnippers of houtblokken wat je gebruikt is van invloed op de smaak. Sommige soorten zijn intenser dan andere, en de ene soort leent zich weer beter voor het roken van vlees terwijl de andere soort weer beter past bij bijvoorbeeld vis. Hieronder staan een aantal richtlijnen:

Appel (beschikbaar als Wood Chips en Wood Chunks) zorgt voor een natuurlijk zoete smaak bij vis, schaaldieren en gevogelte, maar past ook heel goed bij varkensvlees en ander blank vlees.

Kersen (beschikbaar als Wood Chips) is een allemansvriend met een milde fruitsmaak. Het past heel goed bij vis, lamsvlees, alle soorten wild, eend en rundvlees.

Pecannoot (beschikbaar als Wood Chips) geeft een rijke, zachte smaak aan vis en gevogelte. Gebruik pecannoot vooral bij pittige rookgerechten, zoals klassieke Amerikaanse barbecuegerechten.

Walnoot/hickory (beschikbaar als Wood Chips en Wood Chunks) doet het goed bij rood vlees, kalkoen, kip en alle soorten wild, maar kan ook heel goed gebruikt worden bij het roken van fruit en noten. Het geeft een krachtige en kruidige rooksmaak.

Mesquite (beschikbaar als Wood Chunks) geeft steaks en karbonades een heerlijk kruidig en pikant aroma.