Ingrediënten voor de zalm

  • 2 zalmfilets met huid à 300 g
  • 1 venkel
  • 20 g dragon
  • 8 briochebolletjes

Ingrediënten voor de pekel

  • 25 g zout
  • 2 reepjes sinaasappelschil
  • 10 peperkorrels
  • 2 takjes tijm
profile

Aantal personen: 4

knife

Voorbereiding: 130 min

bge

Bereiding: 30 min

fire

Temperatuur: 150 ℃

Voorbereiding

  • Los voor de pekel het zout op in een halve liter lauwwarm water en voeg de reepjes sinaasappelschil, peperkorrels en tijm toe. Schenk de pekel in een vierkante of rechthoekige schaal (waar de zalmfilets straks inpassen) en laat afkoelen.
  • Leg de zalmfilets in het pekelbad, zet de schaal in de koelkast en laat 2 uur pekelen. Week de Wooden Grilling Planks 2 uur in een bak met water.

Bereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de convEGGtor en het RVS rooster tot 150 °C. Rasp de venkel met behulp van een mandoline of keukenmachine in zeer dunne plakjes. Snijd de dragon fijn en meng door de venkel. Haal de zalmfilets uit het pekelbad en de houten grill plankjes uit het water. Dep de zalmfilets droog met keukenpapier en leg iedere filet op de huid op een plank.
  • Verdeel het venkelmengsel over de zalmfilets en leg de plankjes op het rooster. Sluit de deksel van de EGG en laat de filets circa 20 minuten garen, de zalm mag nog iets glazig zijn.
  • Neem de plankjes met zalm van het rooster. Leg de Half Moon Plancha Griddle op het rooster en sluit de deksel van de EGG zodat deze goed op kan warmen. Halveer de briochebolletjes en gril enkele minuten op het snijvlak.
  • Serveer de zalmfilets op de plankjes en met de gegrilde briochebolletjes.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Houten grillplankjes

Half moon gietijzeren plancha

ConvEGGtor (diverse afmetingen)