Indirect koken op de Big Green Egg? Geen probleem! Met behulp van de convEGGtor of het EGGspander kooksysteem maak je van de veelzijdige Big Green Egg een echte heteluchtoven. Zo kun je heel eenvoudig gerechten langere tijd op lage of hoge temperatuur garen, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.

DE CONVEGGTOR GEBRUIKEN

De convEGGtor is eigenlijk een keramisch hitteschild: het ‘beschermt’ je gerecht tegen de directe hitte van het gloeiende houtskool, maar zorgt er wel voor dat de warmte goed door de Big Green Egg kan circuleren zodat je gerecht mooi gelijkmatig kan garen.

Wil je een gerecht bereiden met behulp van de convEGGtor? Volg dan onderstaande stappen:

Stap 1: Vul de EGG met houtskool en aanmaakblokjes en steek deze aan. Let op: met je convEGGtor kan je heerlijke slow cooking-recepten maken, waarbij de Big Green Egg soms urenlang aan staat. Ben je dit van plan? Zorg dan dat je genoeg houtskool er in hebt zitten. Zo voorkom je dat je je Big Green Egg tussendoor bij moet vullen.

Stap 2: Plaats de convEGGtor met de pootjes naar boven en leg daarboven het Stainless Steel Grid.

Stap 3: Breng de Big Green Egg naar de gewenste temperatuur. Om bijvoorbeeld een heerlijke krokante kip met een sappige binnenkant te maken moet de Big Green Egg tussen de 180 en 200 graden Celsius zijn.

Stap 4: Is de Big Green Egg op temperatuur? Plaats dan je gerecht om het indirect te koken/garen!

Stap 5: Controleer of je gerecht goed gaar is. Dit kan op 2 manieren: door een bepaalde kooktijd aan te houden (in het geval van de hierboven genoemde kip is dat bijvoorbeeld ongeveer 1 uur) of door de kerntemperatuur te meten (in het geval van de hierboven genoemde kip is dat 73°C.). Op de pagina Kerntemperaturen staat een handige tabel met bereidingen van verschillende soorten vis, vlees, gevogelte en de daarbij behorende kerntemperaturen. Om de kerntemperatuur van een gerecht te meten kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de Digital Pocket Thermometer, de Dual Probe Remote Thermometer of de Instant Read Digital Thermometer.

Stap 6: Is je gerecht klaar? Genieten maar!