Ingrediënten karbonades
- 4 varkensschouderkarbonades van ongeveer 2 cm dik
- 2 el olijfolie
- fleur de sel
Ingrediënten chutney
- 2 teentjes knoflook
- 3 friszure appels, bijvoorbeeld Granny Smith
- 2 zoete uien
- 30 g ongezouten boter
- 125 ml witte wijnazijn
- 250 g donkere basterdsuiker
- 2 el scherpe mosterd
- 10 takjes tijm
- mosterd cress of andere pittige cress (optioneel)
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 65 min
Temperatuur: 180 ℃
Voorbereiding
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de conveggtor en de Cast Iron Grid, tot 180 °C.
- Pel intussen voor de chutney de knoflook en hak de teentjes fijn.
- Pel en snipper de uien.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Bereiding
- Plaats de Cast Iron Skillet op het gietijzeren rooster.
- Smelt de boter in de pan en fruit hierin de knoflook aan.
- Voeg de appelblokjes en de uien samen met de witte wijnazijn, de basterdsuiker, de mosterd en de tijm toe.
- Laat de chutney ca. 40 minuten rustig garen; roer af en toe sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
- Haal de skillet uit de Big Green Egg en verwijder de takjes tijm.
- Verwijder het rooster en de conveggtor en leg het rooster terug. Breng de temperatuur van de Big Green Egg naar 230 °C.
- Wrijf intussen de schouderkarbonades in met de olijfolie.
- Leg de karbonades op het rooster en gril ze ca. 1 minuut.
- Draai het vlees een kwartslag voor een mooie grillruit en gril nogmaals 1 minuut.
- Keer de karbonades en gril nogmaals 2 x 1 minuut.
- Haal de karbonades uit de Big Green Egg en wikkel ze losjes in aluminiumfolie.
- Laat ze 5 minuten op kamertemperatuur rusten.
- Schep intussen de chutney in een pot of een schaaltje en garneer eventueel met de mosterdcress.
- Bestrooi de karbonades met zwarte peper en fleur de sel en serveer met de appel-uienchutney van de Big Green Egg.
- Serveer samen met een frisse salade van bijvoorbeeld veldsla, bietjes en rettich.
Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Conveggtor

Gietijzeren rooster
