Ingrediënten voor de spiesjes

  • 24 rauwe, gepelde garnalen (maat 16/20)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zwart sesamzaad

Ingrediënten antiboise

  • 4 tomaten
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosuitje
  • 100 ml olijfolie
  • 2 el rijstazijn
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 el kleine zilveruitjes

Ingrediënten toast

  • 8 dikke sneetjes brood
  • 1 el olijfolie
profile

Aantal personen: 4-8

knife

Voorbereiding: 35 min

bge

Bereiding: 45 min

fire

Temperatuur: 200 ℃

Voorbereiding

  • Halveer de garnalen en controleer of het darmkanaal is verwijderd; doe dit indien nodig alsnog.
  • Rijg de garnaalhelften aan 8 spiesjes en leg ze minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Breng intussen voor de antiboise een pan met water aan de kook en zet een kom met koud water klaar.
  • Kruis de tomaten in, dompel ze ca. 10 seconden in het kokende water en koel terug in het koude water.
  • Verwijder het velletje en halveer de tomaten. Schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in grove stukken.
  • Pel en snipper het sjalotje en de knoflook.
  • Snijd het bosuitje in ringetjes.

Bereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de conveggtor en het rooster, tot 200 °C.
  • Zet terwijl de temperatuur van de Big Green Egg oploopt de Green Dutch Oven (rond) alvast op het rooster om te verwarmen.
  • Verwarm voor de antiboise de olijfolie in de Dutch oven.
  • Voeg het sjalotje en de teentjes knoflook toe en bak tot de sjalot glazig is.
  • rRoer af en toe door en sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Meng de rijstazijn en de chilivlokken erdoor en voeg tenslotte de tomaat toe.
  • Haal de pan nu direct uit de Big Green Egg.
  • Verwijder het rooster en de conveggtor en plaats de Cast Iron Satay Grill in de Big Green Egg.
  • Breng deze naar een temperatuur van 180-200 °C; verwarm de Cast Iron Satay Grill 15 minuten voor.
  • Laat intussen voor de antiboise de zilveruitjes uitlekken en meng ze met de bosui door het tomatenmengsel.
  • Breng de antiboise op smaak met peper en zout.
  • Pers voor de toast de knoflook, meng met de olijfolie en bestrijk de sneetjes brood met de knoflookolie.
  • Dep de garnalenspiesjes met keukenpapier droog.
  • Bestrijk de garnalen en de Cast Iron Satay Grill met de olijfolie.
  • Leg de spiesjes op de grill en gril ze ca. 4 minuten; draai ze na ongeveer 2 minuten om.
  • Sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Haal de spiesjes uit de Big Green Egg.
  • Leg de sneetjes brood op de Cast Iron Satay Grill en rooster ca. 20 seconden aan beide kanten.
  • Schep op elk sneetje toast wat antiboise.
  • Leg er een garnalenspiesje op en bestrooi met het sesamzaad.

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Conveggtor

Green Dutch Oven

Gietijzeren Saté Grill