Ingrediënten
- 200 g hazelnoten
- 200 g pecannoten
- 800 g durumbloem (extra om te bestrooien)
- 16 g droge gist
- 80 g boter
- fijn geraspte schil van 1 citroen
- 530 ml water
- 14 g zeezout
- 2 tl olijfolie
- 200 g cranberries
Aantal personen: 6
Voorbereiding: 145 min
Bereiding: 60 min
Temperatuur: 200 ℃
Voorbereiding
- Leg de gietijzeren skillet alvast klaar.
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm deze samen met het rvs rooster en de Cast Iron Skillet tot een temperatuur van 200 °C.
- Hak intussen de hazelnoten en pecannoten grof.
- Verdeel de grof gehakte noten over de Cast Iron Skillet en sluit de deksel van de Big Green Egg.
- Rooster de noten in circa 15 minuten goudbruin en schep ze halverwege even om.
- Haal de Cast Iron Skillet met de noten uit de Big Green Egg en leg de noten op een schaal.
- Doof de Big Green Egg door de luchtregelaar en de margrietschijf volledig te sluiten.
- Laat de noten volledig afkoelen.
- Meng de bloem, de gist, de boter, de citroenrasp en het water in een keukenmachine met deeghaak door elkaar (of kneed met de hand).
- Voeg na enkele minuten het zeezout toe.
- Controleer als er een samenhangend deeg is ontstaan met de Instant Read Digital Thermometer of het deeg een temperatuur van 25 °C heeft bereikt.
- Dit kan ook worden gecontroleerd door een bolletje van het deeg voorzichtig op te rekken. Er hoort dan een dun, doorzichtig vlies te ontstaan zonder dat het scheurt.
- Is de deegtemperatuur lager of scheurt het deeg? Kneed het dan nog iets langer.
- Is het deeg op temperatuur? Voeg dan de olijfolie, cranberries en geroosterde noten toe en kneed tot alles goed is vermengd.
- Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen zodat een mooie bol ontstaat.
- Leg de bol op het aanrecht op een schone met bloem bestrooide theedoek.
- Leg hier een schone met bloem bestrooide theedoek overheen (met de bloemkant op het deeg) en dek af met vershoudfolie.
- Laat 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Druk het lucht uit het deeg, vouw het deeg dubbel en vouw opnieuw de zijkanten naar onder.
- Leg het deeg terug op de theedoek, dek op dezelfde manier af en laat 45 minuten rijzen.
- Steek ongeveer 20 minuten voor het einde van de rijstijd de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm tot een temperatuur van 230 °C.
Bereiding
- Plaats de convEGGtor in de Big Green Egg, leg het rooster erin en leg hier de Baking Stone (pizzasteen) op.
- Sluit de deksel en laat de Big Green Egg opnieuw op temperatuur komen.
- Snijd het deeg kruislings met een scherp mes in om te voorkomen dat het brood tijdens het bakken scheurt.
- Bestrooi de Baking Stone (pizzasteen) met bloem en leg het deeg erop.
- Sluit de deksel van de Big Green Egg en bak het brood in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
- Controleer of het brood gaar is door er een metalen spies in te steken. De spies moet er droog uit komen.
- Neem het brood uit deBig Green Egg en laat het afkoelen.
Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Gietijzeren Skillet

Conveggtor

Baking Stone (pizzasteen)
