Direct grillen op de Big Green Egg is één van de meest populaire kooktechnieken. Het geeft vlees, vis, gevogelte en andere ingrediënten een heerlijke smaak, mooie buitenkant en een malse, sappige binnenkant. Om te grillen op je Big Green Egg heb je weinig accessoires nodig, en je hebt het zo onder de knie!

STAINLESS STEEL GRID OF CAST IRON GRID

Ga je vlees, vis of andere ingrediënten direct grillen op de Big Green Egg? Dan kun je dat prima doen op de standaard meegeleverde Stainless Steel Grid. Maar voor het allerbeste resultaat bij rood vlees en gevogelte adviseren wij de Cast Iron Grid. Dit geeft de mooiste, karakteristieke grilruit.

Steek de EGG aan zoals eerder beschreven, plaats het rooster (Stainless Steel Grid of Cast Iron Grid) en verwarm de EGG tot een temperatuur van ongeveer 220. Het is ook mogelijk om het rooster later te plaatsen. Om het rooster in de Big Green Egg te plaatsen kun je gebruik maken van de Cast Iron Grid Lifter

VOORKOM VASTPLAKKEN, SCHEUREN EN WALMEN

Zorg dat het rooster in de Big Green Egg goed warm is voordat je je ingrediënten erop legt. Een heet rooster voorkomt dat de ingrediënten vastplakken en/of scheuren. Laat je ingrediënten na het eerste contact met het rooster ook altijd minstens 1 minuut op het rooster liggen. Het is niet nodig om ingrediënten continu te verplaatsen.

Bestrijk de te grillen ingrediënten vooraf met weinig of geen olie. Door het gebruik van zo min mogelijk olie wordt grillen niet alleen een lekkere maar ook een gezondere garingsmethode. Te veel olie kan daarnaast onprettig gaan walmen.

GRIL INGREDIËNTEN NOOIT TE LANG

Let op dat je je ingrediënten nooit te lang grilt. Op de pagina Temperatuur regelen staat een handige tabel met bereidingen, gewichten, temperaturen en tijden. Om een côte de boeuf of steak medium rare te grillen, gril je hem bijvoorbeeld 6 minuten per kant. Draai dan na ongeveer 3 minuten grillen het vlees een kwartslag om een mooie grilruit op het vlees te krijgen.

Na verloop van tijd kan je zelf goed inschatten wanneer je ingrediënten klaar zijn. Twijfel je hierover? Dan kan je ook de kerntemperatuur meten, bijvoorbeeld met de Digital Pocket Thermometer, de Dual Probe Remote Thermometer of de Instant Read Digital Thermometer.

Ben je klaar met grillen? Haal je ingrediënten dan van de Big Green Egg. Laat gegrild vlees, voor het aansnijden, altijd minimaal 5 minuten op een warme plaats of onder aluminiumfolie rusten. De vleessappen krijgen hierdoor de tijd zich goed te verdelen waardoor zij tijdens het snijden niet verloren gaan.

HOU DE DEKSEL VAN DE EGG ZOVEEL MOGELIJK GESLOTEN

Hou tijdens het direct grillen de keramische deksel van de Big Green Egg zoveel mogelijk gesloten. De warmte binnen de koepel zorgt dat je ingrediënten mooi gelijkmatig garen en de kleine luchtopeningen zorgen dat er zeer weinig vocht kan ontsnappen, waardoor je ingrediënten zijn sappigheid behouden.

Leg bij het direct grillen ook nooit het hele rooster vol met ingrediënten. Hierdoor kan de vuurhaard verstikken met een minder fraai eindresultaat als gevolg. Gebruik maximaal 2/3e tot 3/4e van het rooster, zodat de hete lucht goed langs de ingrediënten kan circuleren en de temperatuurverdeling in de Big Green Egg optimaal is. Dit is van essentieel belang is voor een gelijkmatige garing.