Ingrediënten

  • 1 kip van ongeveer 1,5 kg
  • 4 el zonnebloemolie
  • 100 gr bloem
  • 200 gr gezouten (niet gerookt) spek
  • 200 gr wortelen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 250 gr kleine champignons
  • 500 gr krieltjes
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 fles Pinot Noir
  • 1 dl cognac
  • 5 dl gevogeltebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 takjes tijm
profile

Aantal personen: 4

knife

Voorbereiding: 30 min

bge

Bereiding: 90 min

fire

Temperatuur: 150 ℃

Bereiding

  • Breng de Big Green Big Green Egg met de Cast Iron Dutch Oven op het rooster naar een temperatuur van 230°C. Snijd intussen de poten van de kip en snijd de drumsticks van de dijen. Snijd de vleugels en de filets (met het onderliggende been) los en halveer de filets. U kunt ook vragen of de poelier dit voor u doet.
  • Verwarm de zonnebloemolie in de Cast Iron Dutch Oven en strooi de bloem op een bord. Bestrooi de kipdelen met peper en zout, wentel ze door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. Bak de kipdelen rondom goudbruin in de Cast Iron Dutch Oven, sluit tussen het keren door de deksel van de Big Green Egg. Neem ze uit de pan en leg apart. Snijd intussen het spek in blokjes. Schil de wortelen, maak de bleekselderij schoon en snijd beide in grove stukken. Borstel de champignons schoon en snijd de stelen eraf. Was de aardappeltjes en pel de ui en de knoflook. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Fruit de ui en knoflook in de Cast Iron Dutch Oven aan en voeg vervolgens het spek toe. Bak enkele minuten en voeg achtereenvolgens de wortel, bleekselderij en champignons toe. Blus af met de wijn en de cognac, breng aan de kook en voeg tenslotte de bouillon en de kruiden toe. Sluit na iedere handeling de deksel van de Big Green Egg.
  • Wacht tot het vocht kookt en leg de kipdelen terug in de Cast Iron Dutch Oven. Neem deze van het rooster, verwijder het rooster en plaats de Conveggtor. Leg het rooster terug en zet de Dutch Oven terug. Plaats de deksel op de pan en sluit de deksel van de Big Green Egg. Door het plaatsen van de Conveggtor zal de temperatuur binnen de Big Green Egg flink dalen, breng deze verder terug naar ongeveer 150°C. Laat ca. 45 minuten stoven, voeg de krieltjes toe en laat nog eens 15 minuten stoven.
  • Neem na in totaal 60 minuten de deksel van de Cast Iron Dutch Oven, sluit de deksel van de Big Green Egg en laat opnieuw 30 minuten stoven. Hierdoor kan de saus inkoken en de coq au vin krijgt die lekkere Big Green Big Green Egg flavour. Schep deze laatste 30 minuten de coq au vin wel regelmatig om. Laat de coq au vin iets afkoelen en serveer deze daarna.

 

Gebruikte Big Green Egg Accessoires

Cast Iron Grid (diverse afmetingen)

Gietijzeren Dutch Oven

ConvEGGtor (diverse afmetingen)