Ingrediënten voor het Vlees
- 4 plakken buikspek van 150 gram
Ingrediënten Marinade
- 100 gr. gemberwortel
- 2 uien
- 10 teentjes knoflook
- 1/2 rode chilipeper
Ingrediënten voor de lak
- 150 ml. Ketjap Asin
- 75 ml. gembersiroop
- 1 el. sambal oelek
Ingrediënten voor de rijst
- 400 gram. zilvervliesrijst
- 1 kleine rettich
- 1 rode zoete puntpaprika
- 1 ui
- 6 bosuitjes
- 1/2 bosje koriander
- 2 el. zonnebloemolie
- 2 el. sesamolie
- 200 gram sugar snaps
Ingrediënten komkommer
- 4 mini komkommers
- 1/2 rode chilipeper
- 1 dl. azijn
- 1 dl. gembersiroop
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 90 min
Bereiding: 40 min
Temperatuur: 220 ℃
Voorbereiding
- Leg de convEGGtor, de Dutch oven, de rechthoekige druippan, de gietijzeren sauspan en het gietijzeren rooster alvast klaar voor gebruik.
- Begin met het in lengte snijden van de komkommers in zes lange parten.
- Snij de chilipeper zo fijn mogelijk en meng deze met de azijn, gembersiroop en deciliter water in een schaaltje.
- Leg de komkommer in het zoetzuur en bewaar afgedekt in de koelkast
- Schil voor de marinade de gemberwortel en pel de uien en de knoflook.
- Snij deze en de chilipeper in grove stukken en pureer in de keukenmachine.
- Bestrijk de speklappen royaal met het mengsel.
- Dek ze af en laat minstens 1 uur in de koelkast om te marineren.
Bereiding
-
Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm deze tot 220 graden.
-
Plaats de Conveggtor in de Big Green Egg en zet hier de Rechthoekige Druippan op en leg het gietijzeren grillrooster op de Conveggtor.
-
De temperatuur zal eerst dalen maar wacht tot deze weer op 220 graden is.
-
Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking en giet deze af.
-
Schil de rettich en snijd in blokjes van ca. 1 centimeter.
-
Halveer de puntpaprika, verwijder de steel en zaad en snijd vervolgens in repen.
-
Pel de ui en snijd hem in halve ringen,
- Snijd de bosuitjes in ringetjes.
- Pluk de blaadjes koriander en snijd ze fijn.
-
Neem de zoetzure komkommer uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
-
Meng ondertussen alvast de ingrediënten voor de lak in de Gietijzeren Sauspan.
-
Verwarm de zonnebloem- en de sesamolie in de Dutch Oven op het rooster van de Big Green Egg.
-
Voeg de sugar snaps, de gesneden rettich, puntpaprika, ui en bosui toe en bak in enkele minuten beetgaar.
-
Schep de rijst door de groenten en warm het rijstmengsel op.
-
Sluit tussen de handelingen door steeds het deksel van de Big Green Egg.
-
Neem de Dutch Oven uit de Big Green Egg en laat het deksel op de pan zodat de rijst met groenten warm blijft.
-
Leg de plakken buikspek boven de drippan op het rooster.
-
Sluit het deksel van de Big Green Egg en gril het spek in totaal 15 minuten
-
Keer het spek tijdens het grillen om de 3 minuten om.
-
Laat de speklappen op het rooster liggen en bestrijk ze met de lak en sluit het deksel van de Big Green Egg.
-
Grill nog 1 minuut, keer de plakken en bestrijk ze opnieuw met de lak.
-
Gril op deze manier in totaal 10 minuten.
-
Keer de plakken iedere minuut en bestrijk dan steeds opnieuw met de lak.
-
Neem het spek uit de Big Green Egg en snijd de plakken in mooie stukjes.
-
Bestrooi ze met de koriander en serveer de rijst met groenten en de zoetzure komkommer.
Gebruikte Big Green Egg Accessoires

ConvEGGtor

Druippan rechthoek

Dutch Oven
