Ingrediënten
- 250 g koude boter + extra om in te vetten
- 400 g bloem + extra om te bestuiven
- 100 g witte basterdsuiker
- 7 zoetzure appels
- sap van 1 citroen (optioneel)
- 10 g gemalen kaneel
- 20 g vanillesuiker
- 140 g rozijnen
- 1 eidooier
- 6-7 el abrikozenjam
Aantal personen: 10
Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 45 min
Temperatuur: 190 ℃
Voorbereiding
- De rozijnen in ca. 20 minuten in lauw water laten weken.
- Snijd de boter in blokjes en doe ze in een mengkom.
- Voeg de bloem en basterdsuiker toe en kneed tot een stevig en samenhangend deeg.
- Zet het deeg in de koelkast.
- Schil voor de vulling de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Doe ze in een kom en besprenkel eventueel met het citroensap.
- Bestrooi de appelblokjes met de gemalen kaneel, de vanillesuiker en de rozijnen en meng goed door elkaar.
Bereiding
- Plaats de convEGGtor en het rooster in de Big Green Egg.
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm tot 190 °C.
- Vet intussen een springvorm (Ø 23 cm) in met boter.
- Bekleed de bodem en de zijkant van de springvorm met twee derde van het deeg (door het deeg uit rollen of in de vorm gelijkmatig uit te drukken).
- Verdeel de appelvulling erover en druk zachtjes aan.
- Rol het resterende deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en snijd in repen van ca. 1,5 cm breed.
- Leg ze kruislings over de vulling en dek de rand van de taart ook af met deegrepen.
- Klop de eidooier los en bestrijk de reepjes en rand ermee.
- Plaats de springvorm op het rooster, sluit de deksel van de EGG en bak de taart in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.
- Neem de appeltaart uit de EGG en verwijder de ring van de springvorm.
- Schep de abrikozenjam tussen het deegraster op de gebakken appel en strijk over de taart uit.
- Serveer de taart lauwwarm of afgekoeld eventueel met geklopte slagroom en extra abrikozenjam.
Gebruikte Big Green Egg Accessoires
