De Big Green Egg gebruiken begint met het aansteken ervan en eindigt na gebruik met het doven van de Big Green Egg. Ga je dit voor het eerst doen? Dan helpen wij je graag! Bekijk onze instructievideo of lees alle stappen voor het aansteken en doven van de Big Green Egg nog eens rustig terug.

BIG GREEN EGG AANSTEKEN

Voor het aansteken van de Big Green Egg heb je houtskool, aanmaakblokjes en een lucifer of aansteker nodig. Gebruik het liefst Premium houtskool dat bestaat uit grote stukken. Er is een ruime keuze aan diverse merken. Gebruik nooit briketten, hout of andere materialen.

Stap 1: Plaats de rEGGulator op de keramische deksel van de Big Green Egg. Hiermee kun je de luchttoevoer en daarmee de temperatuur in de Big Green Egg controleren.

Stap 2: Vul de keramische vuurkorf tot de rand met houtskool en zet de schuif van de luchtregelaar in de keramische basis helemaal open.

Stap 3: Verdeel 3 aanmaakblokjes tussen het houtskool en steek ze aan. Laat de keramische deksel van de Big Green Egg openstaan: door de grote hoeveelheid zuurstof zal het houtskool snel gaan gloeien.

Stap 4: Na 10-15 minuten beginnen de kolen goed te gloeien. Plaats dan de eventueel benodigde accessoires en sluit de deksel van de Big Green Egg.

Hij zal nu op temperatuur gaan komen. Stel de rEGGulator en de luchtregelaar in om de gewenste temperatuur te bereiken, en hou de deksel van de Big Green Egg zoveel mogelijk gesloten.

BIG GREEN EGG DOVEN

Om de Big Green Egg veilig te doven hoef je eigenlijk alleen de zuurstoftoevoer af te sluiten: het houtskool in de Big Green Egg dooft dan langzaam.

Stap 1: Sluit de luchtregelaar in de keramische basis van de Egg.

Stap 2: Sluit de rEGGulator op de keramische deksel van de Egg.

Stap 3: Wacht ongeveer 20 minuten tot de houtskool volledig is gedoofd. Het is onverstandig om in deze periode de deksel van de Big Green Egg te openen: door de plotselinge instroom van zuurstof zou er een steekvlam (backdraft) kunnen ontstaan.

Het gedoofde houtskool kun je een volgende keer gewoon weer gebruiken. Verwijder eerst de oude as, vul het houtskool aan en steek de Big Green Egg aan.